Translate

dilluns, 13 d’agost del 2012

Entorn

Ahir vaig anar a l'Estany d'Ivars-Vilasana, la veritat és que tot i estar aprop de casa (tant aprop que hi he anat fins i tot amb bici, encara  què és una bona passejada)  i ser un entorn magnífic no hi anem gaire sovint i ahir, em vaig animar.

La sequera és espectacular, pero l'estany no perd massa bellesa. Aquesta és la imatge de benvinguda, per una de les entrades a l'estany.



En un entorn tant sec com el nostre, veure tanta quantitat d'aigua i vida, esborrona.




La historia de l'estany és ben curiosa, en el seu inici era un estany natural, format  a causa del nul drenatge de l'indret. Molts anys a l'estiu s'assecava i n'havien explotat la sal acumulada al fons, i a la primavera i a la tardor, amb les pluges, s'omplia. A la segona meitat del 1800 va construir-se el Canal d'Urgell, i degut desguàs de les aigües del  rec de les finques de la vora,  va fer pujar el nivell, ampliant aixi el seu perímetre i endolcint-ne l'aigua i convertint-se en el més gran de la Catalunya interior. A les riberes, les masies oferien allotjament, hi havia gent que hi passava la lluna de mel!!! L'estany era molt conegut a l'època, venien caçadors i pescadors de força lluny, atrets per la varietat d'ocells i anguiles. L'any 1951, l'empresa que va aconseguir els permisos necessaris per a dessecar l'estany, va enllestir la feina. I aixi va estar fins que a l'any 2005, despres d'uns quants anys de projectes, tribunals, consorcis i obres, va iniciar-se l'ompliment, usant la mateixa aigua de reg que haguessin usat les finques que hi havia.

I ara tenim, ben aprop,  un estany preciós, ple de vida, zona de descans de les aus migratòries, amb  espais de guaita, barques,  ....




Fes-hi una ullada http://www.estanyivarsvilasana.cat/ i si pots, atansat-hi!

bon dilluns,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada